Workshop Wilma Bosland - Terra Sigillata
Overzicht6 en 20 september 2025
In deze cursus gaan we van verschillende kleisoorten een Terra Sigillata maken. Je leert hoe de juiste verhoudingen tot resultaat leiden, hoe je slib inkleurt en hoe je er het beste mee kunt werken.
Over Wilma Bosland (NL):
Wilma Bosland, beeldend kunstenaar/keramist. Werkt sinds 1985 met diverse soorten klei en porselein. Ze past Terra sigillata vaak in eigen werk toe vanwege voorkeur voor directe manieren van werken en de mogelijkheid om het werk in 1 bakronde te kunnen afronden. Nieuwsgierig en eindeloos geinspireerd door diverse mogelijkheden en kleikleuren van “wilde” en commerciele kleisoorten.
Inhoud workshop:
De Romeinen bedekten hun prachtige reliëfschalen met Terra Sigillata. Een fijne slib die na een eenvoudige bewerking een prachtige glanzende kleur krijgt. Het kenmerkende effect van Terra Sigillata is dat de reliëfs, structuur en tekeningen in de keramische vorm behouden blijven en er een huidachtige glans over het werk komt te liggen.
Je leert tijdens deze cursus de geschiedenis van terra sigillata en hedendaagse toepassingen.
Hoe de juiste verhoudingen tot resultaat leiden, hoe je slib inkleurt en hoe je er het beste mee kunt werken. Het effect van verschillende temperaturen komt wel aan bod maar het bakken is geen onderdeel van de cursus zelf dus daar zal de cursist zelf mee kunnen gaan experimenteren. Het is wel mogelijk om het werk te laten stoken bij de Tiendschuur.
Les 1
Voorstelrondje; vorm een klein object waarin je verwerkt hoe je je werk maakt (techniek), je favoriete thema, je voorkeur in kleisoort.
Kort historisch overzicht van terra sigillata door de eeuwen heen tevens hedendaagse toepassingen, w.o. kleine presentatie van eigen werk Wilma.
Wat is terra sigillata? Hoe maak je zelf terra sigillata (hands on)
Les 2
Verschillende manieren van afhevelen, onderzoeken van de verschillende lagen op proefplaatjes van ongebakken klei. Hoe maak je verschillende kleuren met oxides en kleurmengsels
Aanbrengen van de gemaakte terra’s op de proefplaatjes en de objecten van de eerste keer of meegenomen kleine objecten
Wat dien je als cursist zelf mee te nemen aan materialen,
Les 1
Als je een absolute voorkeur hebt voor een soort klei of porselein neem die dan zelf mee. In droge vorm 300 gram en i.v.m. een te maken klein object max 1 kg plastische klei. Op die manier kun je je opgedane kennis meteen toepassen. Er zijn echter diverse soorten klei voorhanden bij de Tiendschuur.
1. Meerdere, minimaal 2 glazen of doorzichtig plastic potten, minimaal 1 liter.
2. Droge klei naar keuze bv klei die je vaak gebruikt, 300 gram per klei. We maken een aantal basisrecepten van Ball clay en rode kleipoeder (is aanwezig), maar in principe zijn bijna alle klei soorten te gebruiken, zelfs porselein of klei met chamotte. Dus neem je favoriete klei mee. In droge vorm (echt Droge klei -liefst in poedervorm)
3. Stickers en watervaste stiften om potten te merken.
4. Opschrijfboekje en schrijfmateriaal. (alle lessen!)
les 2:
1. Stickers en watervaste stiften om potten te merken, kraspen of keramisch potlood om tegels te merken, deze zijn ook aanwezig in het atelier.
2. Ongebakken proefplaatjes, droog,(!) glad of met structuur die past bij hoe je doorgaans werkt. Bv vingerafdrukken bij handvormen, draairibbels bij draaien.
Afmetingen naar keuze, niet te klein. Omdat we met meerdere soorten klei gaan werken en op verschillende temp is het handig om er voldoende mee te nemen. (liever niet maar eventueel) gebakken proefplaatjes, max. 960C mocht je even geen ongebakken droge hebben: let op ! natte of leerharde proefplaatjes zijn zeker niet geschikt
3. Evt. kleine (bij voorkeur ook ongebakken en droog) objecten om de terra uit te proberen
4. Kwasten of sponsjes om terra op te brengen.
5. Zachte doek of zacht plastic folie om terra te poetsen na aanbrengen.
6. Plastic (liefst doorzichtig) slangetje om af te hevelen, lengte 1 meter, dikte ong. 6 mm.(te koop bij ziekenhuiswinkel of vijverwinkel)
7. Meerdere afsluitbare bakjes of potten 0,5 liter.
8. Meerdere afsluitbare bakjes/potjes van 0,25 liter voor evt. kleurproeven.
Eigen sponsjes en zachte brede kwasten of scheerkwasten om de terra mee op te brengen.
Duur: 2 dagen; 10.00-16.30 uur
Kosten inclusief materialen en lunch: € 275,- p.p.
Niveau: de workshop is geschikt voor gevorderden
Materiaalgebruik: diverse soorten klei, materialen en oxides
Zelf meenemen: instructies voor deelnemers volgen enkele weken voor de workshopdatum
Aanmelden: via aanmelding in webwinkel. U ontvangt via de mail een factuur voor het inschrijfgeld.
Inschrijving: definitief na ontvangst inschrijfformulier en ontvangst inschrijfgeld.